Има показания, че Сидеров е нанесъл удар, заяви говорителят на прокурора

Лидерът на „Атака“ и негови съпартийци са разследвани за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на полицай.

07.01.2014 | 17:20
Има показания, че Сидеров е нанесъл удар, заяви говорителят на прокурора

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и негови съпартийци са разследвани за хулиганство и побой над полицай при инцидент, разиграл се снощи в самолет от София за Варна, а по -късно и на варненското летище. Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че до момента не са разпитвани замесените депутати от „Атака“ и самото разследване засега е срещу неизвестен извършител, заради депутатския им имунитет.

Скандалът започва във вечерния полет от София за Варна в понеделник. Сидеров пътувал в първа класа с част от своя екип, в който са били Деница Гаджева и Десислав Чуколов. Разговорът между тях се водел на висок тон и пътничка направила забележа на Сидеров. Лидерът на „Атака“ влязъл в словесен сблъсък жената, която се оказва дипломат - културното аташе на Франция - Стефани Дюмортие.

Друг пътник 30-годишния варненец Димитър Бахнев се възмутил от поведението на Сидеров и му направил забележка. Спорът между двамата продължил в автобуса към терминала на Летище Варна. Свидетели твърдят, че Сидеров му се нахвърлил с юмруци.

Юмрук в лицето получил и полицай, който се опитал да се намеси и да успокои напрежението. Той все пак успял да предотварти разрастването на скандала в бой и впоследствие си извадил медицинско свидетелство. От прокуратурата официално съобщават, че пътниците не са провокирали по никакъв начин гнева на Сидеров.

„Нямаме данни за отправени обиди от страна на гражданите към Волен Сидеров или към някой от останалите. Разследването на този етап е еднопосочно и е установило, че не имало никакви провокации от страна на пострадалите и атаката словесната, а и след това придружена с юмруци е започнала от групата на народните представители“, заяви  Арнаудова.

Тя заяви, че този етап досъдебното производство е за две престъпления - хулиганство и причиняване на лека телесна повреда. В хода на разследването, което продължава, са разпитани 22 -ма свидетели, но нито един от пътувалите депутати.

Малко по-късно днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че съвсем скоро ще има яснота какво точно се е случило и това дали има извършено престъпление или не, ще определи прокуратурата.

Вече са освидетелствани двама пострадали, назначени са две съдебни експертизи и действия за разпознаване, иззети са всички видеозаписи, каза още Арнаудова. Тя уточни, че не е извършена експертиза за употреба на алкохол и не пожела да коментира свидетелските показания, освен едно: „Има показания затова, че Волен Сидеров е нанесъл удар“.

От прокуратурата уточниха, че става въпрос за чисто хулиганска проява и няма намеса на енергийната мафия, както твърди самият Сидеров.

Това което предстои е Варненската прокуратура трябва да излезе със свое становище за инцидента и да прати на Софийската прокуратура евентуално предложение за сваляне на депутатския имунитет на Сидеров и съпартийците му.
До сряда ще стане ясно дали главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на лидера на „Атака“.

Предложението след това трябва да се гласува и от Народното събрание.