Индонезия обмисля увеличаване на митата за износ на палмово масло

Страната ще се присъедини към Малайзия в увеличаването на митото

22.11.2013 | 11:57
Индонезия обмисля увеличаване на митата за износ на палмово масло

Индонезия може да увеличи износните мита върху сурово палмово масло до най-високото ниво от 14 месеца насам, след като цените започнаха да се увеличават и това породи опасения, че най-големият производител на палмово масло в света може да претърпи загуби. Освен това фючърсите скочиха.

Таксата може да бъде увеличена до 12% през декември от 9% този месец, обяви Фаиз Ахмад, директор в Министерството на промишлеността, отговарящ за хранителния и риболовния сектор. Това е най-високата стойност от октомври 2012 г. насам, когато ставката беше 13,5%, сочат данни на Bloomberg.  Властите се опасяват, че реколтата на най-големия износител в света няма да е толкова добра, както се очакваше. Правителството обикновено обявява ставката за митото на 25-о число всеки месец.

Индонезия ще се присъедини към Малайзия в увеличаването на митото, а фючърсите се запътват към втори месец на печалба, след като достигнаха 11,9% през октомври, заради опасенията, че производството може да не отговори на очакванията, които имат анализаторите.

Добивът може да падне до 20% тази година, ако времето е лошо, твърдят от Индонезийската асоциация на производителите на палмово масло.

„Износителите вероятно ще увеличат продажбите си преди новия данък“, смята Хариято Уияа, анализатор в консултантската фирма PT Mandiri Sekuritas. Според него след това Индонезия ще е по-малко конкурентна спрямо Малайзия, но увеличението на вътрешното потребление, особено използването на биодизела, може да подпомогне производителите.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg!