Законът за офшорните зони мина на първо четене в парламента

В документа е предвидено създаване на специален регистър, в който да бъдат вписани собствениците на дружества със седалища в офшорни зони.

20.11.2013 | 17:05
Законът за офшорните зони мина на първо четене в парламента

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" парламентът прие на първо четене Законопроекта за офшорните зони.

В текстовете на новия закон се предвиждат забрани фирми, регистрирани в офшорни зони, да не могат да издават печатни медии и да са собственици на електронни медии. Законопроектът беше внесен за разглеждане от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, който не присъства на представянето му в парламента.

Предложенията предвиждат още да се създаде специален регистър, в който да влязат собствениците на дружества със седалища в офшорни зони. Според вносителите на документа, дружества, регистрирани в зони със специален режим, не могат да участват и в приватизационни сделки, концесии, да получават лицензи за кредитни институции, застрахователна дейност и за мобилни оператори.

Още по строги регулации ще бъдат внесени за разглеждане между първо и второ четене на законопроекта, стана ясно днес.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев мотивира необходимостта от този закон  като специално цитира изявление на британския премиер Дейвид Камърън, който поискал въвеждането на регистър на истинските собственици на офшорните компании.

Левицата предложи да се завишат санкциите за офшорните дружества, които предоставят неверни данни на българските власти и също аргументира необходимостта от такъв законопроект с усилията и на други страни да наложат по-строга регулация на офшорните фирми.

ГЕРБ се обявиха за „изсветляване“ на икономиката, но разкритикуваха законопроекта. Според бившите управляващи той цели разчистване на сметки с конкуренти и може да засегне и добросъвестни компании.

По-рано днес депутатите приеха да се удължи срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да купят жилище до 2016 година. Обратното начисляване на ДДС за зърнените култури ще бъде въведено от 1 януари 2014 година, а не от 1 декември по искане на зърнопроизводителите.