АЦБ запазва единодушно курса на монетарната си политика

Очакванията на банкерите са поскъпването на паунда да доведе до допълнителен натиск за понижаване на потребителските цени през 2014 г.

20.11.2013 | 16:08
АЦБ запазва единодушно курса на монетарната си политика

Протоколът от последното заседание на Английската централна банка (АЦБ) не донесе много изненади относно перспективите пред паричната политика на Обединеното кралството. 9-членният Комитет по монетарната политика е гласувал единодушно за запазването на основната лихва на ниво от 0,5%. Всички централни банкери са подкрепили и обема на изкупуване на активи, който остана на равнището от 375 млрд. паунда.

Документът отново потвърди позицията на комисията относно "бъдещите насоки". Той разкрива, че АЦБ ще запази лихвата на текущите ултра-ниски равнища, дори и след като нивото на безработицата се смъкне под 7%. "След като безработицата достигне 7%, комисията ще преоцени характера на възстановяването", се посочва в доклада.

"В същото време Комисията ще продължи да отчита позицията си по отношение на монетарната политика всеки месец в съответствие с насоките, дадени през август", се добавя още в протокола.

Разглеждайки инфлацията, централните банки уточняват, че темпът й ще се увеличи през следващите месеци в резултат на повишенията на цените на енергоносителите. "Въпреки това вероятността индексът на потребителските цени да надхвърли 2,5% за период от 18 до 24 месеца напред бе оценена по-ниско, отколкото през август".

Що се касае до пазарните лихвени проценти, Комитетът по монетарната политика отчита ръст през последните три месеца. По думите на банкерите натискът за повишаване на лихвените нива може да забави процеса на възстановяване и да увеличи спада на инфлацията. Въпреки това, когато прогнозите се основават на основната лихва, фиксирана на ниво от 0,5%, ръстът се очаква да бъде малко под 1%.

АЦБ запази своята позиция и по отношение на паунда. От документа става ясно, че очакванията са поскъпването на британските пари да доведе до "допълнителен натиск за понижаване на цените през следващата година, въпреки че не е ясно каква част ще бъде прехвърлена върху потребителските цени".

Докладът разкрива, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се очаква да се повиши допълнително в краткосрочен план – перспектива, която е оценена по-силно в сравнение с преди три месеца. Въпреки това производствените равнища ще останат под предкризисните нива поне до следващата пролет.

Повече може да научите от материала на Bloomberg!