Преговорите за формиране на правителство в Германия навлизат в „горещата си фаза“

„Разговорите не са били винаги лесни,“ коментира лидерът на парламентарната група на СДП Франк-Валтер Щайнмаейер.

20.11.2013 | 09:54
Преговорите за формиране на правителство в Германия навлизат в „горещата си фаза“

След три седмици договаряне на политическите детайли коалиционните преговори в Германия между християндемократите на Ангела Мекрел и социалдемократите вече навлизат в "горещата си фаза". Тази седмица най-големите проблеми трябва да бъдат разрешени, за да може преди Коледа федералната република да има ново правителство.

При поредния кръг преговори между християндемократи и социалдемократи във фокуса на вниманието попаднаха външнополитическите теми.

„Разговорите не са били винаги лесни,“ коментира лидерът на парламентарната група на СДП  Франк-Валтер Щайнмаейер. - „Ще го разберете от бъдещото споразумение за коалиция. Ще го усетите от позицията ни относно Русия и  Китай. На дневен ред е присъединяването на Турция към ЕС, конфликтът в Близкия изток, позицията на Германия относно Сирия, относно арабските страни. Това не са лесни теми. Но въпреки че разговорите не бяха лесни, те бяха градивни. Мисля, че можем да постигнем добри резултати“

Министърът на отбраната Томас Де Мезиер подчерта, че "трансаталнтическите отношения са от изключителна важност за нас. Няма по-подходящи партньори от Европа и САЩ, в това число Германия. Ако доверието е било разклатено, то ще бъде възстановено. Очакваме американското правителство да предприеме необходимите мерки. Искаме правила, договорени разпоредби за защита на личния живот на нашите граждани“.

Двете страни правят големи отстъпки, но  Християндемократическия съюз иска категоричната му победа от 41.5% да бъде отразена в коалиционното споразумение и при разпределението на министерските постове, отбелязва Reuters.
Въпреки че социалдемократическата партия регистрира втория си най-лош резултат от 25.7%, тя заяви, че не иска да изглежда като "изтривалка" на консерваторите.

Бизнесът също следи с внимание преговорите по формиране на правителство.

В специално интервю висши мениджъри от Volkswagen, BMW, Daimler и Opel изразиха обща позиция по случващото се в страната.

По думите на Дитер Цетче от Daimler, "ако условията в Германия се влошат, ще трябва да се мисли за преместване на производството".

В края на миналата седмица германският канцлер заяви намерение да приеме искането на ГСДП за въвеждане на минимално почасово възнаграждение от 8.50 евро. Социалдемократите от своя страна, по всяка вероятност няма да настояват за увеличаване на данъците за най-богатите.

В понеделник стана ясно, че преговарящите лесно са се договорили за въвеждане на квота от 30% за жени в управителните съвети на публичните компании. Това предложение беше отхвърлено през пролетта на тази година, най-вече заради сериозната опозиция от страна на коалиционния партньор на Меркел – „Свободната демократическа партия“. Либералите обаче вече не са представени в новия Бундестаг и така пада голямата пречка пред въвеждането на задължителната квота. И ако се позовем на максимата, че „дяволът е в детайлите“, той със сигурност ще бъде в черновата на коалиционното споразумение на 12-те работни групи от 160 страници. Документът би трябвало да получи завършен вид на 26 ноември.