Китай може да надмине САЩ по БВП още през 2015 г.

Азиатската страна не е заинтересована доларът да се срине, твърди проф. Нако Стефанов.

20.11.2013 | 09:31
Китай може да надмине САЩ по БВП още през 2015 г.

Китай може да надмине по брутен вътрешен продукт САЩ още през 2015 г., а не след това, както беше прогнозирано до момента. Това заяви в студиото на Денят ON AIR по телевизия Bulgaria On Air проф. Нако Стефанов.

По думите му БВП ще расте, но има шанс страната да попадне в капана на средните доходи, за който се говори все повече напоследък. Тези опасения стават все по-големи на фона на намаляването на темповете на растеж на китайската икономика.

Според Стефанов, Китай не е заинтересован доларът да се срине и затова страната е купила 250 млн. държавни ценни книжа на САЩ. От друга страна, постепенно и без много шум страната Китай се освобождава от долара и купува големи количества злато.

На Третия пленум на Комунистическата партия стана ясно, че се се предвиждат големи промени, най-вече, че се изоставя политиката за контрол върху раждаемостта, отбелязва Стефанов. Според него целта на Китай е да стимулира раждаемостта, за да може да посрещне предизвикателствата след 2020 г., когато има възможност тази политика да създаде проблеми, включително недостиг на работна ръка.

Повече за промените, които Китай планира, вижте във видеото.