Продажбите на автомобили в Европа растат за втори пореден месец

Ситуацията спря да се влошава, но това може и да не е достатъчно, за да бъдат изкушени хората да си купят нова кола, коментира експерт.

19.11.2013 | 16:30
Продажбите на автомобили в Европа растат за втори пореден месец

Продажбите на автомобили в Европа се увеличиха с 4,6% през октомври на годишна база и по този начин отбелязаха последователен месечен ръст за първи път от 2 години насам, съобщава Bloomberg.

За ръста допринесят икономическото възстановяване на региона, както и испанската програма за подпомагане покупката на нови автомибили при връщане на стари возила.

Нови 1,04 млн. автомобила са били регистрирани през изминалия месец, в сравнение с 999 хил. през октомври 2012 г. Това обяви днес Европейската асоциация на автопроизводителите (ACEA) в изявление. Така спадът в тазгодишните продажби беше намален до 3,1%.

Рекордно дългата рецесия в еврозоната, белязала шест поредни тримесечия, приключи през третото такова тази година, стимулирайки увереността на потребителите през октомври. Търсенето се повиши в четири от петте най-големи пазари на автомобили в Европа, включително и 34-процентов скок в Испания.

 „Имам усещаното, че ситуацията спря да се влошава“, каза Жан-Франсоа Белорже, управител на консултантска компания във Франция. „Но това може и да не е достатъчно, за да бъдат изкушени хората да си купят нова кола. Италия е много несигурна, Испания бавно се възстановява, а Франция има проблеми с бюджета. Едва когато безработицата започне да пада ще видим пълноценен подем на пазара“.

Европейският пазар на автомобили се свива за шеста поредна година, откакто дълговата криза предизвика рецесия в еврозоната. Възстановяването на икономиката почти спря през третото тримесечие, а безработицата бележи рекордните 12,2%. Въпреки това регистрациите на нови коли отбелязаха ръст в Германия, Великобритания, Франция и Испания, като търсенето е намаляло единствено в Италия.

Повече в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!