Инвестирайте в калая през 2014 г., съветва Morgan Stanley

Китай се е превърнал в нетен вносител на неблагородния метал.

18.11.2013 | 18:25
Инвестирайте в калая през 2014 г., съветва Morgan Stanley

Калаят е топ изборът за инвестиция в неблагороден метал за 2014 г. според Morgan Stanley. Банката е на мнение, че увеличаващото се световно търсене на този метал изпреварва предлагането и същевременно изтъква спада в запасите, както и ролята на Китай като нетен вносител.

Според експертите на банката ограниченият износ на метала от страна на Индонезия прави световния дефицит дори още по-голям, а Китай като най-големия потребител на индустриални метали, се е превърнал в нетен вносител на калай.

„Налице е възстановяване на търсенето на електроника с безоловен припой, имаме и значително намаляване на материалните запаси, което се случи в течение на тази година", казва Питър Ричардсън, базиран в Мелбърн главен анализатор за металите. „Китай вече не е самодостатъчнен в добива на рафиниран калай".

Калаят надмина останалите пет основни неблагородни метали, търгувани на Лондонската метална борса през тази година, след като Индонезия наложи бариери на износа, което изостри глобалния дефицит. Промените правила в най-големият износител на метала в света имат най-големи щети за местните производители, според Ричардсън, който проучва пазара на калай от 1987 г. насам. По-високите цени ще увеличат разходите за производителите на електроника и опаковки.

„Това е една от малкото стоки, при които Китай има недостиг и вместо да изнася за света, го внася“, заяви Ричардсън в интервю в Сингапур. "Тази зависимост от вноса е все по-голяма, тъй като китайските резерви на калай се топят“.

Калаят с незабавна доставка ще достигне средна цена от 22,845 долара на тон през следващата година, пише в доклада на Morgan Stanley. За сравнение, в момента на борсата  LME средната цена е 22,203 долара за тон, показват данни на Bloomberg. Калай с тримесечна доставка на борсата в Сингапур се търгува на цена от 22,900 долара за тон, като от началото на годината отчита спад от 2,1%, по-малко от спада в цената на никел, алуминий, мед, олово и цинк.

Повече по темата вижте в материала на Нейра Чехич от Bloomberg.