България изостава в стратегията за енергийната ефективност, сочи доклад

Страната ни няма нужда от втора атомна централа, смятат от Световния енергиен съвет.

18.11.2013 | 17:32
България изостава в стратегията за енергийната ефективност, сочи доклад

България изостава в изпълнението на стратегията за енергийна ефективност, стана ясно от доклад на Световния енергиен съвет. От представените днес данни стана ясно и че, страната ни е претърпяла неуспех в областта на ВЕИ сектора.

Експертите смятат още, че България не се нуждае от изграждането на втора атомна електроцентрала. Според тях е по-добре усилията  да се фокусират върху стартирането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Що се отнася до „Южен поток“, ползите за страната минавали през включването на родни фирми в  изграждането му, подчертаха от  Световния енергиен съвет.

Според експертите енергийните нужди в световен мащаб ще се увеличат двойно през следващите три десетилетия.

Възможните посоки за развитие са две:
„Единият е джаз, при който имаме основно  развитие на пазара според нуждите на потребители. Другият е симфония. При него  акцентът е върху провеждането на правителствени политики“, коментира Дан Рийз, експерт от съвета.
Той подчерта, че и при двата сценария до 2050 енергийните нужди се очаква да нараснат двойно особено в страни като Индия и Китай.

„Наблюдават се също региони като Северна Америка, които напредват сериозно в сферата на енергийните доставки и осигуряването на електроенергия от алтернативни източници," коментира Рийз.

Сравнено с Азия, САЩ и Русия, Европа изостава и губи лидерските си позиции, въпреки категоричното си техническо предимство при атомната енергетика. Старият континент е беден на енергийни източници, което определя високата цена на енергията, става ясно от доклада.