Банковият съюз като препъникамък за европейските финансови министри

Дипломатите в Брюксел се настройват за извънредни срещи преди Коледа.

15.11.2013 | 17:36
Банковият съюз като препъникамък за европейските финансови министри

По отношение на спорната тема за банковия съюз Брюксел продължава да тъпче на едно място. Финансовите министри, които се събират и днес в белгийската столица, не вземат решения, а в продължение на месеци повтарят познатите си позиции в непроменен вариант.

Според дипломати от ЕС това се дължи преди всичко на германското правителство, което не иска да придвижва въпроса заради текущите коалиционни преговори в Берлин. Действащият министър на финансите Волфганг Шойбле не е съгласен с тезата: „Федералното правителство е напълно оперативно". Бъдещите коалиционни партии са постигнали споразумение по всички въпроси на европейската политика, твърди той.

Конкретно предложение за това как следва да бъде организирано управлението на банки в затруднение в еврозоната министърът обаче няма. Шойбле държи със сигурност само на графика. „Искаме при всички обстоятелства едно политическо решение, едно политическо споразумение преди края на годината. Това е възможно. Трябва да е обосновано на сигурна правна основа, защото не искаме да поемаме правни рискове при тази нестабилност на финансовите пазари. Мисля, че ще намерим начин", каза Шойбле в Брюксел.

По-голямата част от страните от ЕС биха могли да приемат тази идея, ако Европейската комисия реши кои банки трябва да бъдат затворени или спасявани. Германия иска за тази цел да се създаде нов орган, а решението да се взема от Съвета на министрите, т.е. от представителство на страните-членки. В крайна сметка може в действителност да се наложи за спасяване на банките да се използват парите на данъкоплатците. А за това нито едно ведомство в Брюксел няма правомощия да взема решения, твърдят германските правителствени кръгове.

Редица други единични точки от банковия съюз са противоречиви. Следващият път финансовите министри ще се срещнат на 9-и декември. Но и тогава в Германия няма да има ново правителство, защото се очаква това да се случи в средата на декември. Ето защо отсега дипломатите в Брюксел се настройват за извънредни срещи на финансовите министри на ЕС малко преди Коледа. Ако няма компромис в банковия сектор до края на годината, ще бъде разколебан целият график за банковия съюз. Защото и Европейският парламент, за членовете на който в края на май ще има нови избори, трябва също да гласува сложния законодателен пакет.