Японският износ се очаква да отчете тригодишен връх през октомври

Вносът обаче вероятно ще нарасне повече, което ще регистрира шестнадесети пореден месец на търговски дефицит, сочи анкета на Ройтерс.

15.11.2013 | 16:56
Японският износ се очаква да отчете тригодишен връх през октомври

Японският износ отбелязва тригодишен връх, показвайки, че външното търсене набира скорост – нещо, което е добре дошло за възстановяването на световната икономика. Въпреки това, търговският баланс на Япония най-вероятно ще остане на минус, тъй като се очаква вносът също да скочи заради доставките на изкопаеми горива, необходими за ядрената енергетика, пише Ройтерс.

Освен това съществуват известни притеснения, че износът няма да е достатъчно силен, за да бъде преодолян застоят, в случай, че домашното търсене спадне. Това е твърде вероятно, след като правителството планира да вдигне ДДС от следващата година.

Инвестициите на бизнеса също остават слаби и компаниите не вдигат на заплатите – още една пречка пред стремежа на министър председателя Шиндзо Абе да насърчи дълготраен растеж чрез агресивни фискални и парични стимули.

Износът се е увеличил с 16,5% през октомври на годишна база, показва анкета на Ройтерс. Подобни резултати биха отбелязали най-силния ръст от 2010 г. насам. Очаква се Министерството на финансите да публикува данните на 20-и ноември. Прогнозата за увеличението на вноса е 19% - повече от 16,5-процентовоя ръст през септември.

Така търговският дефицит на страната на изгряващото слънце ще достигне 813,5 млрд. йени, отбелязвайки шестнадесети пореден месец на минус.

Данните биха могли да хвърлят светлина върху това дали японският износ към Китай е успял да се възстанови. Растежът в третата по големина икономика в света се забави през второто тримесечие на 2013, след като износът, капиталовите и потребителските разходи отслабнаха.

Все пак се очаква растежът бързо да се възстанови, тъй като потребителите ще бързат да купуват стоки преди ДДС да бъде увеличен  през април от 5% на 8%, смятат икономисти. Но опитите на правителството да накара програмите си в ключови сектори да заработят и да създадат предпоставки за предприемане на дългосрочни промени в икономиката, като трудова реформа, дерегулация и растящи заплати, все още нямат успех. 

Коментар на Йошито Хори от Globus Group за политиката, която води кабинетът на Абе, вижте в материала на Bloomberg!