Делян Добрев: Наглостта на управляващите няма край

През мандата на ГЕРБ имаше рекордно количество износ на енергия, каза бившият енергиен министър.

14.11.2013 | 10:56
Делян Добрев: Наглостта на управляващите няма край

През мандата на ГЕРБ количеството изнесена енергия беше рекордно високо – с 60% повече, отколкото в периода на тройната коалиция. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев в отговор на обратното твърдение, отправено от управляващите.

„През 2011 г. и 2012 г. имаше повече износ. Той беше свит в средата на тази година заради високите такси за пренос, които се включват в цената на изнесената електроенергия, той беше ограничен, защото беше скъп“, категоричен беше той.

Добрев опроверга друго твърдение на кабинета „Орешарски“, свързано с „Южен поток“.

„Никога в управлението на проекта не е имало 8% лихва. Това е цифра, обявена от сегашното управление, за да може, когато стане 4,25% да излязат герои от ситуацията. Никога не е имало подобно предложение“, коментира той.

По думите му казаното от управляващите се дължи на факта, че „може би някои хора бъркат вътрешна норма на възвращаемост с лихви по кредитите, защото „единствените 8%, които ги има в проекта са точно тези“.

„Тези 4,25% лихва може и да изглеждат малко, но не е ясно как беше изтеглен заема - може да е имало и други оферти, а нямаше и процедура. Но това е най-малкият проблем в цялата ситуация“, каза бившият енергиен министър.

Според него по-големият проблем е, че политиците и шефовете на дружествата определяли цената на газопровода.

„Цена не се определя от политиците, а с открити конкурси. Единствено стартира процедура за избор на изпълнител, а крайният срок е след две седмици – за проект от 3,5 млрд. с тежка инфраструктура това е несериозен проект.  В другите страни се стартира процедура за три отделни търга – един за тръби, един за компресорни станции и отделен търг за строител. Тук обаче са обединени. Има и поне 4-5 дискриминации в тръжната документация.“, коментира още Добрев.

Във връзка с продължаващите протести срещу правителството, ексминистърът каза, че „управляващите проявяват безкрайна наглост“.

По думите му обидите им към недоволните не спират вече три месеца. Според него декларациите на БСП и ДПС за случилото се във вторник на площада пред НС показват тяхната нервност.

Вижте повече във видеото.