Евролидерите обсъждат в Париж проблемите на младежката безработица

Равнището на младежката безработица в ЕС достигна 23,5%, като 7,5 млн. младежи на възраст 15-24 години нито работят, нито се обучават.

13.11.2013 | 14:19
Евролидерите обсъждат в Париж проблемите на младежката безработица

Европейските лидери срещнаха в Париж във вторник, за да обсъдят начините за справяне с младежката безработица. Събитието поредното от серията заседания, които последваха констатацията на германският канцлер Ангела Меркел, според която това е най-значителният проблем на континента в момента.

Организираната от Франсоа Оланд конференция последва инициативата на германския канцлер от юли. Преди началото на срещата съветниците на френския президент описаха ангажимента на Евросъюза към проблема като "много силен".

На срещата на върха присъстваха държавни глави или правителствени ръководители от 24 от всички 28 страни-членки на Евросъюза.

Според последните официални данни на Европейската комисия равнището на младежката безработица в ЕС възлиза на 23,5 на сто. Общо 7,5 млн. младежи на възраст 15-24 години пък нито работят, нито се обучават.

Кризата се усеща по различен начин в различните региони на съюза. Коефициентът на младежка безработица запазва стабилни позиции на ниво от 7,7 на сто в най-голямата икономика в Европа – Германия. Същевременно равнището се покачва бавно до ниво над 50% в продължаващите да изпитват затруднения страни като Гърция и Испания.

В навечерието на срещата на върха на юли Меркел определи въпроса с младежката безработица като "най-големият проблем пред Европа". Тя предупреди , че континентът е изправен пред появата на едно "изгубено поколение", като призова за поредица от мерки, насочени към обръщане на тенденцията.

Страните от ЕС се ангажираха да отделят 12 млрд. евро през следващите две години. Подобни суми ще инвестират и Европейската инвестиционна банка и Европейският социален фонд.

Според представител на френското правителство целта на срещата на високо равнище не е да намери повече инструменти за справяне с проблема, а "да гарантира, че всички средства са на разположение и да потвърди наличието на политическа воля".

Въпреки че водещите призиви за корекция на негативния тренд идват от Берлин, Франция и други страни твърдят, че настоящата нормативна уредба позволява на Германия да наема милиони на работници без социална защита, създавайки нелоялна конкуренция в рамките на блока. Основните атаки по тази линия идват от липсата на минимална работна заплата в най-мощната европейска икономика.

Повече за проблемите на младежката безработица в Европа може да научите от материала на Bloomberg!