Силна инфлация грози Филипините

Хората от най-засегнатите райони се оплакват от забавянето на помощта и започналите грабежи

13.11.2013 | 12:04
Силна инфлация грози Филипините

Оцелелите от тайфуна Хаян искат да избягат от опустошените от бурята райони, тъй като спешната помощ се бави, а мнозина прибягват до грабежи, съобщава Bloomberg.

Разрушенията са огромни, а комуникацията все още е много затруднена, твърди регионалният военен говорител Джим Алагао.

130 самолета на местните военновъздушни сили непрестанно правят курсове от град Себу до района, който е най-засегнат от тайфуна. По данни на правителството жертвите са най-малко 2275.

Въпреки че много държави изпратиха дарения, доставки и помощни екипи, спасителните операции продължават да са възпрепятствани от блокираните от отломки пътища и липсата на превозни средства за транспортиране на помощните материали от летището в Таклобан до засегнатите места.

След като в понеделник президентът Бениньо Акино обяви бедствено положение, той призова местните жители да бъдат търпеливи.

В момента приоритет са доставките на храна, дрехи и намирането на подслон за хората. Болните, възрастните и ранените се откарват възможно най-бързо в болницата в Себу, но максималният брой хора, които могат да бъдат взети за един полет, е 100.

Много от жителите на Таклобан се опитват да го напуснат, защото се страхуват за живота си поради нарастващите грабежи. По улиците все още могат да се видят телата на жертвите, както и отломки на всякъде.

„Това е логистичен кошмар“, посочва на уебсайта си неправителствената организация "Лекари без граници", която още на 9-и ноември изпрати свои екипи на мястото. Според тях транспортните връзки в района на Себу са сериозно пострадали, а това затруднява много достъпа. Въздушното пространство над Себу също е претоварено, а редица товарни самолети вероятно ще бъдат принудени да кацнат в Манила.

„Логистичните проблеми са толкова големи, че правителството е много претоварено“, отбелязва Ърл Пареньо, анализатор в Института за политически и избирателни реформи в Манила. Според него много от засегнатите ще останат в проблемната област Лейте, където търговията е в застой, а безработицата вече е налице.

Акино заяви, че правителството е предвидило 427 млн. долара за финансиране на реконструкциите. Пестото остава стабилно спрямо американския долар, а до 14 ч. вчера отслабна до най-ниското си ниво от средата на септември.

"Съществува риск от повишаване на цените", твърди главният пазарен стратег на DBO Unibank. Според него дори цените да се повишават Централната банка ще продължи да постига целите си.

Очакванията са, че БВП в областите, засегнати от тайфуна, може да спадне с 10% през следващата година.

Междувременно Белгия, Япония, Израел и Норвегия изпратиха медицински екипи, посочват от Световната здравна организация. Малайзия планира да изпрати самолети с храна, вода и брезенти до Таклобан, докато Индонезия ще достави одеяла и други вещи.