S&P може да понижи рейтинга на Индия до неинвестиционен клас

Индийската икономика продължава да изпитва сериозни затруднения, след като растежът ѝ се забави до десетилетно дъно от под 5%.

08.11.2013 | 11:43
S&P може да понижи рейтинга на Индия до неинвестиционен клас

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) съобщи, че може да понижи рейтинга на Индия под инвестиционния клас, ако следващото правителство на азиатската страна не представи надежден план за справяне с ниския икономически растеж, пише Ройтерс.

От S&P заявиха, че за да може да коригират оценката на Индия към "стабилна", новото правителство трябва да изготви програма за възстановяване на растежа, да подобри публичните финанси на страната и да реализира прилагането на ефективна парична политика.

S&P е единствената от трите големи агенции, която поставя "негативна" перспектива за Индия. Рейтингът на страната е BBB-, или най-ниският възможен от инвестиционния клас.

Кредитната агенция също така съобщи, че ще извърши следващото преразглеждане на индийския рейтинг след парламентарните избори, които са насрочени за май 2014 г., освен ако фискалното или външното състояние на страната не се влоши значително.

"Негативната перспектива означава, че ние можем да понижим рейтинга до спекулативен клас през следващата година, ако правителството, което встъпи в длъжност след изборите, не направи достатъчно за промяна на ниския икономически растеж на Индия", се посочва в официалното становище на S&P.

Индийската икономика продължава да изпитва сериозни затруднения, след като растежът ѝ се забави до десетилетно дъно от под 5% през приключилата през март фискална година. Анализатори отдава спада на липсата на решителни правителствени действия, както и на високите лихвени ставки.

Повече за Индия може да научите от материала на Bloomberg!