Тримесечната печалба на Societe Generale остана под очакванията

Френската банка оповести плановете си да съкрати 375 работни места в цяла Европа.

07.11.2013 | 17:38
Тримесечната печалба на Societe Generale остана под очакванията

Третата най-голяма по размер на управляваните активите банка във Франция – Societe Generale, отчете по-висока печалба за третото тримесечие в сравнение с година по-рано, пише WBP Online. Въпреки това финансовият отчет на дружеството остана под пазарните очаквания.

Нетната печалба на банката за периода юли-септември е достигнала 534 млн. евро в сравнение с 90 млн. евро година по-рано. Резултът остана значително под прогнозите на анализаторите, които предвиждаха покачване до 629 млн.

Приходите на Societe Generale също са постигнали ръст – с 6% до 5,73 млрд. евро.

Печалбата на компанията от потребителското банкиране е намаляла с 12% до 308 млн. евро през приключилото в края на септември тримесечие. От банката отдадоха понижението на предизвикателната макроикономическа среда на Стария континент.

Базираната в Париж банка продължава с усилията си за контрол на оперативните разходи. Обявената в началото на годината програма цели ограничение на разходите с 260 млн. евро до 2015 г.

От банката оповестиха плановете си да съкратят 375 работни места в различни подразделения в цяла Европа, като най-засегнати ще бъдат служителите във Франция. С около 100 пък ще бъдат намалени работните позиции в Италия, Люксембург, Германия и Ирландия.

От Societe Generale потвърдиха целта си за постигане на 10% възвръщаемост на собствения капитал към края на 2015 г.

Повече за френската банка може да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!