Ралито на стоманата е към своя край

Ще има ужасно много вносна стомана в САЩ още през ноември и декември, заяви експерт.

06.11.2013 | 09:40
Ралито на стоманата е към своя край

Доставчикът на стомана Flack Steel обяви, че ралито в цената на благородния метал в САЩ, подкрепено от намаляването на запасите, е към края си. Това е така, защото повече купувачи внасят по-евтин метал от чужбина.

Цената на американската валцована стомана, използвана за автомобили, камиони и различни уреди, е достигнала най-високото си равнище спрямо китайската стомана от септември 2012 г. Последният път, когато суровината поскъпна толкова обаче, в шестте седмици след това цената му намаля с 9%.

Според експерти движение от 2012 г. може да се повтори и цената да падне отново.

"Според мен ще има ужасно много вносна стомана в Съединените щати още през ноември и декември, като след това ще се увеличи още повече през първото тримесечие на следващата година. Но пък и вносната стомана си има собствени проблеми“, заяви основателят на Flack Steel Джереми Флак.

Според независимата изследователска компания MEPS развиващите се пазари преминават през голяма волатилност. Експертите са оптимисти за бразилската стоманена индустрия, но се опасяват, че пазарът може да не успее да подкрепи местните цени на метала.

Повече за пазара на стомана може да научите от материала на Bloomberg!