Менда Стоянова: Липсват реформи в бюджет 2014

Доходите от лихва са пасивни доходи и трябва да бъдат облагани, категорични са от ГЕРБ.

06.11.2013 | 09:30
Менда Стоянова: Липсват реформи в бюджет 2014

„Положителното на бюджет 2014 е, че заложеният дефицит е в размер на 1.8% от БВП. Това означава, че България ще продължи линията на финансова стабилност и фискална консолидация. В този разчет обаче липсват реформи, а когато няма реформи, разходите потъват някъде, а гражданите остават недоволни“, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея в промените на данъчните закони не се виждат никакви реални промени. „Намалението на от 10% на 8% на данък лихва не е реформа. Доходите от лихва са пасивни доходи и трябва да бъдат облагани. Да се прави политика чрез освобождаването им от облагане, може да си позволи онова правителство, което има различна данъчна структура. Именно тройната коалиция въведе този модел на плосък, нисък данък и той изисква да няма преференции и да има неутралност на всички икономически субекти“, обясни бившият председател на бюджетната комисия в парламента.

По думите на Менда Стоянова, с новите корекции, увеличението на средната пенсия ще бъде между 6 и 9 лева. „Най-високите пенсии обаче ще се вдигнат със 70 лева, а най-ниските – едва с 3 лева. Това ли е социална политика? Ето това се крие зад обещанията, че няколко милиона души ще бъдат доволни от повишението“, поясни още депутатът.

Тя призна, че действително, ако нещо трябва да бъде стимулирано чрез определена социална политика, това е бъдещето – по-конкретно младите семейства, раждаемостта, образованието. „Факт е, че не намерихме пари да увеличим директно майчинските през втората година от отглеждането на деца, но пък осигурихме много повече средства за построяването на детски градини и за целодневно обучение на по-малките ученици“, допълни Менда Стоянова.

Вижте целия разговор във видео файла.