Данък "лихва" отпада през 2017 година

Разширява се обхватът на данъчните облекчения за млади семейства, предвиждат още одобрените промените в закона за данъците.

05.11.2013 | 17:15
Данък

"Данък лихва“ ще намалява с по 2% всяка година до 2016 година, когато ще бъде 4 на сто. През 2017 г. ще отпадне напълно. Това решиха депутати на второ четене днес с промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предложението беше направено от депутата от "Коалиция за България" Корнелия Нинова и група народни представители.

В своята предизборна кампания от БСП обещаха да премахнат въведения от бившия финансов министър Симеон Дянков данък върху лихвите по депозитите. После обаче от правителството обявиха, че бюджетът не може да се лиши от тези приходи, а те ще отиват за образование.

Тогава дойде и идеята за постепенното намаляване на данъка до пълната му отмяна през 2017 година. Депутатите в пленарна зала се разделиха на две при обсъжданията.  ГЕРБ не подкрепи промените в закона, а от ДПС обясниха, че правят компромис с този вид на закона, защото и те са настоявали за пълна отмяна на данъка.

Другите промени в закона са свързани с разширяване на обхвата на данъчното облекчение за млади семейства. Предоставя се възможност облекчението да се ползва от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г.