По-ниски сметки за ток през следващата зима спрямо 2014, очакват от ЧЕЗ

Намалението на сметките ще дойде от двукратното свиване на цените на тока през годината.

04.11.2013 | 14:42
По-ниски сметки за ток през следващата зима спрямо 2014, очакват от ЧЕЗ

С над 10% по-ниски сметки за ток могат да очакват потребителите в сравнение с година по-рано, ако консумацията е като през 2013, прогнозират от ЧЕЗ. Намалението на сметките ще дойде от двукратното свиване на цените на тока през годината и от факта, че фактурите ще отчитат потреблението до 31-я ден, увериха от електроразпределителното дружество.

През месеците ноември и декември средната консумацията на електроенергия нараства спрямо септември съответно с 29% и 39%, поясни Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ. По думите му това ще доведе до нарастване на сметките между 10 и 30%. Основната причина е, че много българи започват да се отопляват на ток, както и да използват топла вода, която загрява чрез електроенергия.

Той обясни, че намаляването на цената на тока с повече от 10% от началото на годината няма да е достатъчно да компенсира по-високото потребление. Така реално сметките сравнени с предходните месеци ще скочат чувствително. Ако обаче семействата консумират толкова ток, колкото и миналата година, то могат да очакват понижение на сметките си, ако ги сравняват със същите месеци година назад.

Сред водещите приоритети на компанията е и повишаването на енергийната ефективност, заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ-България Петър Докладал.

От компанията припомниха още, че страната ни е една от най-енергоемките държави в рамките на ЕС. Желаещите да намалят сметките си за ток могат да се информират как да стане това със специална брошура.

От ЧЕЗ заявиха, че са готови за зимния сезон и допълниха, че е извършена профилактика на 5570 трафопоста, прокарани са 34 въздушни просеки на електропроводи и е извършена диагностика на над 4 хил. други съоръжения.

Повече по темата вижте от видео репортажа.