Апостол Апостолов: Банките трябва да се борят за всеки лев

Данните за свиването на печалите към септември са показателни за това, коментира председателят на Надзорния съвет на „Тексим Банк“.

04.11.2013 | 13:03
Апостол Апостолов: Банките трябва да се борят за всеки лев

Банките трябва да се борят за всеки лев и за оценката на всеки лев, който отпускат, коментира  в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на „Тексим Банк“ Апостол Апостолов. По думите му показателни за това са представените от БНБ данни за свиване на банкови печалби към септември. Той допълни, че  „свиването на маржа между  лихвите по депозитите и по кредитите при едни фиксирани оперативни разходи водят до тези резултати,  но постепенно ще има консолидиране на данните“.

Според него по-тревожна е тенденцията за продължаващия ръст при спестяванията.

„За мен това е индикация, че българите нямат голяма увереност за консистентни приходи през следващите 6 до 12 месеца и всичко, което получава като възнаграждение, се опитва да спести.  Хората не харчат в икономиката, а държат парите си в банките“, коментира още Апостолов.

Той подчерта, че за обръщане на тенденцията е необходимо икономиката да отбележи по-сериозен ръст.

„Постоянно се лутаме между американския и европейския икономически модел- между харчене и затягане на коланите. През последните години стягахме коланите и видяхме едно очевидно обедняване на населението и увеличаване на спестовността. Единственият източник на постоянно финансиране останаха държавата и  обществените поръчки“, допълни още Апостолов.

Вижте цялото интервю от видео файла.