Производствената активност в Китай отчете най-големия си скок от 18 месеца

Широкото послание тук е, че икономиката на Китай все още се държи, заяви експерт.

01.11.2013 | 15:59
Производствената активност в Китай отчете най-големия си скок от 18 месеца

Производствената активност в Китай е нараснала с най-бърз темп в последните 18 месеца през октомври, показаха публикуваните в петък официални данни. Новината е положителен сигнал за втората по големина икономика в света след скорошната серия от разочароващи данни, пише CNBC.

Изготвяният от китайските власти индекс на покупките на мениджърите се е повишил до 51,4 пункта през октомври спрямо 51,1 пункта през септември при очаквания на анализаторите за ниво от 51,2 пункта. Резултатът остава комфортно над границата от 50 пункта, която определя експанзията в сектора.

Междувременно HSBC публикува своята окончателна версия на индекса за октомври. Измерителят отчита равнище от 50,9 пункта, оставайки без изменения спрямо публикуваната през миналата седмица предварителна оценка.

"Широкото послание тук е, че икономиката на Китай все още се държи. Не е напълно възстановена, но е достатъчно добра за момента", заявява Фредерик Нойман, управляващ директор за Азия в HSBC.

"Малко по-добре е от очакваното, но не усещаме много вълнение", казва и Пу Юнхао, регионален директор в UBS Wealth Management.

"По принцип, икономическата инерция на Китай е подпомагана от възстановяването на акциите и инфраструктурните проекти. Но като цяло Китай все още трябва да се изправя пред множество структурни проблеми", добавя той.

"Официалните данни са в съответствие с относително благоприятните перспективи за растеж. На фона на инерцията за постепенно възстановяване на растежа вътрешното търсене остава стабилно. Очакваме ръста да надвижи долната граница, заложена от правителството, през следващите тримесечия", коментира Луис Куис, икономист в RBS.

След публикуването на данните водещият бенчмарк в Китай Shanghai Composite се покачва до 2 150,97, постигайки дневен ръст от 0,44%.