Оланд: Данък "богатство" за футболните клубове остава

Отборите ще стачкуват заради данъка от 75%, засягащ тези, които плащат заплати от над 1 млн. евро годишно на футболистите.

01.11.2013 | 11:45
Оланд: Данък

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че данък "богатство“ от 75% ще остане въпреки протестите на собствениците на футболните клубове. В отговор на този налог, отборите във Франция заплашват със стачка в края на ноември.

Данъкът засяга тези, които дават заплати на играчи от над един милион евро годишно.

Оланд отказа да приеме исканията на собствениците за отмяна на ставката, след като двете страни се срещнаха, за да изразят позициите си.

„Дебатът не промени позициите ни и данъкът ще функционира под определените законови условия. Няма да има изключения за нито един футболен клуб, като правителството е готово да изслуша и представителите на отборите, ако са готови с адекватни предложения“, коментира френският финансов министър Бернар Казеньов.

Собствениците на футболните клубове обаче обявиха, че ще бойкотират мачовете в последния уикенд на ноември. Това ще е първата подобна стачка от 1972 г.

„Президентът ни изслуша, но мисля че не бяхме чути. Не получихме никакви гаранции и не постигнахме никакъв прогрес за изглаждане на различията ни. Ще стачкуваме“, каза Жан-Луи Трио, президент на ФК „Бордо“.

Според социологическо проучване французите не изпитват съчувствие към футболистите, като 85% от анкетираните смятат, че клубовете трябва да плащат големият данък.