Хр. Казанджиев: До 22 години ползите от „Южен поток“ са съмнителни

България постепенно се лишава от капитализацията на географските си предимства, смята енергийният експерт.

01.11.2013 | 10:43
Хр. Казанджиев: До 22 години ползите от „Южен поток“ са съмнителни

Преди БЕХ да изплати заема от Газпром за изграждането на българския участък от „Южен поток“ страната ни няма да получават дивиденти от газопровода, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Христо Казанджиев. Той допълни, че намаляването на лихвата от предварително планираното по корпоративния по думите му заем-от 8% на 4.25%, го е изненадало.

Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен, подчерта още Казанджиев.

„Трябва да се знае, че този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 години. Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта. Но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“, коментира енергийният експерт.

По думите му изказването на министър Драгомир Стойнев, че от 2018 България ще получава дивиденти от 715 милиона лева от „Южен поток“ също е спорно.

„Това вероятно са едни очаквани приходи, но не дивиденти,“ подчерта Казанджиев. Според него това би било възможно само при 100% използване на капацитета на тръбата. Условията на ЕС обаче 50% от капацитета да бъде достъп до трета страна с цел диверсификация на енергийния пазар.

Според Казанджиев изграждането на трасето не е диферсификация на енергийните източници в страната. 

„За всички е ясно, че българската енергийна система поема голяма  товар и аз лично очаквам да изпадне в сериозна неплатежоспособност в дългосрочен план. Определено считам, че това е една далечна цел на тези, които поемат изпълнението на тези проекти. След години ще стане ясно, че не могат да се изпълняват социални програми, тъй като ще се изплащат зачнатите сега проекти,“ допълни още Казанджиев. Според него България постепенно се лишава от капитализацията на географските си предимства.