Стойнев и Милер: "Южен поток" е рестарт на българската икономика

Очакваните приходи за периода 2013-2043 са за 2.8 млрд. евро.

31.10.2013 | 17:09
Стойнев и Милер:

Рестарт на икономиката и катализатор на икономическия растеж - така енергийният министър Драгомир Стойнев и шефът на "Газпром" Алексей Милер определиха българския участък на "Южен поток", чието строителство беше дадено по-рано днес, пише Dnes.bg.

Строителството на газопровода у нас трябва да приключи за две години.  Очакваните приходи за периода 2013-2043 година се равняват на приблизително 2.8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България, заяви Стойнев. По думите му с реализацията на проекта България се превръща в основен газов център на Балканите.

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че става въпрос за 3.5 млрд. евро инвестиция и около 2000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газотранспортна инфраструктура ще повиши инвестиционната привлекателност на България, смята Милер.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към днешна дата страната ни е успяла в значителна степен да се включи в първоначалния график на проекта, който беше коригиран няколко пъти в миналото.

Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, които трябва да се доуточняват. В добронамерен стил двете страни продължиха разговорите по-дълго от очакваното. Важното е краят да е добър, заяви Орешарски, който се извини за продължителността на днешните разговори в Министерския съвет.
Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че през последните месеци са се водили интензивни преговори, защото българската страна не е била удовлетворена от "това наследство, което получихме от предишното управление".

Днес са подписани два протокола между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев. По думите на Драгомир Стойнев българската държава и българските граждани не поемат никакъв риск във връзка с осъществяването на проекта на наша територия. Той определи постигнатото днес като "добра стъпка, която ще ни подпомогне да изведем страната от кризата".

Съотношението на привлечения и собствения капитал е 70:30. Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от Българския енергиен холдинг, се равнява на приблизително 620 млн. евро, съобщи министърът, който допълни, че единственото обезпечение по този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България. Годишният лихвен процент - тема, по която според Стойнев са водени тежки разговори, ще бъде 4.25%, тоест наполовина от първоначално предвижданото.

Срокът на погасяване на заема на БЕХ ще бъде 22 години. От първата година след запълване на капацитета на газопровода БЕХ започва да получава дивидент, тоест  от 2018 година. Само за България той ще се равнява на близо 715 млн. евро, обясни министърът.

Проектът ще се изпълнява в съответствие с българското законодателство.

България и Русия са се договорили, че БЕХ и "Газпром" могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна.

Руският енергиен министър Александър Новак, който определи събитието като "историческо, също заяви, че "Южен поток" ще има сериозни положителни последици за икономиката на България и за развитието на сътрудничеството между Русия и България като цяло.