Щатските авиопревозвачи очакват позитивни резултати и през 2014 г.

Печалбите на авикомпаниите бяха стимулирани от по-ниските цени на горивата.

31.10.2013 | 14:47
Щатските авиопревозвачи очакват позитивни резултати и през 2014 г.

Авиопревозвачите в САЩ отчетоха позитивно трето тримесечие на 2013 г., стимулирано от по-ниските цени на горивата и по-силната глобална икономика. Според експерти данните предвещават както добър край на настоящата година, така и оптимизъм за 2014 г.

Southwest Airlines и United Airlines са последните превозвачи в САЩ, които отчетоха печалба за периода юли-септември. Нискотарифната Southwest обяви, че е постигнала печалба от 259 млн. долара, или 0,37 долара на акция, в сравнение с 16 млн. долара година по-рано.

United Airlines пък се похвали с постижение от 379 млн. долара, 0,98 долара на акция през трите месеца до края на септември. Въпреки оптимистичния резултат обаче печалбата на дружеството остана под пазарните очаквания.

Като цяло, американските авиопревозвачи отчетоха добри финансови резултати, подкрепени от редица фактори, в това число и точни изчисления за търсенето на отделните дестинации. Това спомогна за по-добра оценка на пазара и съответно по-високи постъпления.

Както и през предходното тримесечие, цените на горивата бяха по-ниски периода юли-септември 2013 г. на годишна база. Това стимулира добрите финансови резултати на дружествата, тъй като разходите за гориво заемат около една трета от общите харчове на превозвачите.

"Беше изключително удовлетворяващо тримесечие', заяви Гари Кели, президент и главен изпълнителен директор на Southwest Airlines. "Икономическата среда като цяло бе по-добра. Търсенето бе много по-силно от това, което отчетоха в предходното тримесечие, а и в сравнение с преди една година', допълни още той.

Повече за авиопревозваческия бизнес може да научите от материала на Bloomberg!