Япония ще проверява големите банки след разкрития за заеми за мафията

Вниманието ще бъде насочено към склонността на банките да отстъпват под натиска на Якудза и към управлението на риска.

30.10.2013 | 14:31
Япония ще проверява големите банки след разкрития за заеми за мафията

Японската Агенция за финансовите услуги планира проверки в най-големите банки в страната, след като стана ясно, че втората по размер на активите кредитна институция в страната Mizuho Financial Group е отпускала заеми на лица и фирми, свързани с организираната престъпност, предаде AP.

В съобщение на регулаторния орган се посочва, че ще бъдат проверени най-голямата банка в страната според размера на активите Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, самата Mizuho и следващата ги в класацията Sumitomo Mitsui Bank. Проверките ще бъдат извършени през следващата седмица, като вниманието ще бъде насочено към склонността на банките да отстъпват на натиска на японската мафия Якудза и към управлението на риска.

Действията се предприемат след изявлението на Mizuho, че председателят на борда на директорите на банковия бизнес на групата се е оттеглил от поста, а заплащането на високопоставени членове на управата ѝ ще бъде намалено заради отпуснати заеми на организираната престъпност на стойност 200 млн. йени (2 млн. долара).

Заемите, докладвани на борда на директорите на Mizuho в началото на 2011 г., са били отпуснати от подразделението ѝ за потребителско кредитиране Orient Corp. Разследване на независима комисия доведе до критики към Mizuho, че не е успяла да пресече действията по-бързо, но отчете, че банката не се е опитала съзнателно да прикрие отпуснатите средства.

Остава неясно дали Агенцията за финансови услуги планира налагането на допълнителни санкции на Mizuho, след като през септември нареди на банката да прочисти кредитния си бизнес.

Запитан дали случаят е показал необходимост от по-строг надзор, министърът на финансите на Япония Таро Асо заяви, че в бъдеще може да бъдат направени подобрения, макар че регулаторният орган действа с ограничени расурси. „Ако разследването покаже, че определени области се нуждаят от подобрения, ние ще предприемем действия“, изтъкна Асо.