Турция направи поредната голяма крачка в развитието на ядрената енергетика

Проектът за нов АЕЦ е на стойност 22 млрд. долара и трябва да бъде готов до 10 години.

30.10.2013 | 10:30
Турция направи поредната голяма крачка в развитието на ядрената енергетика

Турция направи поредната голяма крачка в развитието на ядрената енергетика. Страната подписа договор за засилване на сътрудничеството си с Япония, парафиран от премиерите на двете държави – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе. Документът се отнася както за строителството на атомна електроцентрала край град Синоп, в близост до Черно море, така и за цялостно сътрудничество в областта на атомната енергетика.

Проектът за нов АЕЦ е на стойност 22 млрд. долара и трябва да бъде готов до 10 години. Централата ще е с капацитет 4800 мегавата. Изпълнител ще бъде консорциум, воден от Mitsubishi Heavy Industries, заедно с френската компания Gaz de Francе Suez.

Споразумението е добър знак и за японската атомна енергетика, тъй като проблемите с АЕЦ Фукушима създават напрежение и резерви по отношение на сигурността на японските технологии.

Енергийният пазар на Турция, която внася почти 97% от необходимата и енергия, отбелязва непрекъснат растеж. През 2012 г. потреблението на електроенергия се повиши с 5% до 242 млрд. киловат часа. Прогнозите за растеж в търсенето нареждат Турция на второ място в света след Китай. Страната се нуждае от 3500 мегавата допълнителни мощности годишно, за да покрие нуждите си.

Първата атомна централа на Турция трябва да започне работа през 2020 г. Тя се намира край град Мерсин и се строи от Росатом.

Вижте подробностите в репортажа на Красимир Кирев.