Печалбата на UBS надхвърли с малко очакванията

Очаквахме и продължаваме да очакваме високи разходи за съдебни спорове, коментира изпълнителният директор Серхио Ермоти.

29.10.2013 | 16:57
Печалбата на UBS надхвърли с малко очакванията

Печалбата на UBS за третото тримесечие подобри с малко очакванията на анализаторите, пише CNBC. Увеличаващите се разходи по съдебни спорове сигнализират, че банковият гигант от Швейцария все още изпитва регулаторни проблеми.

Нетната печалба за третото тримесечие на 2013 г. е 644,2 млн. долара (577 млн. шв. франка), което е малко над прогнозираните 537 млн. шв.франка.

В отчета за периода са включени и разходите за провизии в размер на 586 млн. франка за разрешаването на съдебни спорове, регулаторни въпроси и други подобни проблеми.

„Очаквахме и продължаваме да очакваме високи разходи за съдебни спорове за цялата индустрия и за нас“, коментира междинния отчет изпълнителният директор на UBS Серхио Ермоти.

От банката предупредиха, че швейцарският регулаторен орган иска тя да държи повече капитал. Това наложи временна добавка в размер на 50% от капитала, който финансовата институция държи срещу рисковопретеглените активи, за да се справи с потенциални съдебни спорове и други рискове.

В резултат на това банковата група отлага постигането на целта си от 15% възвръщаемост на собствения капитал, заложена до 2015 г., поне с още една година.

Ермоти е категоричен, че UBS все още ще бъде една от най-добре капитализираните банки сред конкурентите си въпреки допълнителните капиталови провизии. Той очаква условието за поддържане на допълнителни средства върху капитала да отпадне, когато банката започне да разрешава съдебните дела и другите си проблеми, породени от операционните рискове.

Той добави, че третото тримесечие е било предизвикателно за банката, но е доволен най-вече от инвестиционното звено на групата.

Печалбата за този период идва след колеблива година за банката, която претърпя преструктуриране, съкращаване на персонал, скандал за манипулиране на LIBOR и ареста на бившия директор на поделението на банката за управление на лични финанси.

Миналата седмица Раул Уейл беше задържан от италианската полиция в северния град на страната Болоня по обвинения, повдигнати в САЩ, че той е помогнал на хиляди американски граждани да укрият активи на стойност 20 млрд. долара по сметки в швейцарски банки.

Миналият октомври UBS обяви намерението си да съкрати 10 хил. свои служители. Преструктурирането се изразяваше в преориентиране от търговия с рискови активи в звеното й за инвестиционно банкиране към поделението за управление на личните финанси.

През декември 2012 г. банката трябваше да плати 1,5 млрд. долара глоба, наложена от американските, английските и швейцарските регулаторни органи в опит за манипулиране на световния междубанков лихвен процент по кредитите LIBOR.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!