Виктор Йоцов: И през 2014 основната тежест в приходната част е върху потреблението

За един бюджет със сериозни реформи трябва консенсус, коментира икономистът от БАН

29.10.2013 | 13:50
Виктор Йоцов: И през 2014 основната тежест в приходната част е върху потреблението

Проблемът с бюджета за следващата година не са самите политики, а дали ще бъде изпълнен, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът от БАН Виктор Йоцов.

„Големият недостатък на финансовия план за 2014 е, че отново нищо не се прави във важните сфери-здравеопазване, образование“, подчерта Йоцов. Той допълни, че за да има реформи е необходим консенсус в обществото, какъвто в момента липсва.

Очевидно реформи се правят със съкращения, коментира икономистът. Според него обаче, такива едва ли ще бъдат направени, предвид вероятността, че следващата година да  е изборна.

„Никое правителство няма да влезе в изборна година със съкращения“, коментира още Йоцов.

По думите му най-големият риск за бюджета през следващата година е дали ще бъде изпълнен в нормална политическа и икономическа среда.

Според Йоцов икономическият ръст през следващата година може да бъде постигнат благодарение на износа, при условие, че „Европа отлепи от дъното и пазарите се отворят“.

„При потреблението не може да се очаква много. Безработицата все още е голяма. Растежът все още е нисък. Дори да се сбъдне прогнозата от 1.8%, пак е нисък,“ заяви още Йоцов.

По думите му след две-три години може да се очаква умерен растеж между 3-4%.

Икономистът отбеляза още, че увеличението на приходната част с 1.5 млрд. лева отново ще дойде по линия на непреките и косвени данъци.

„В много по-малка степен са застъпени преките данъци. Основната тежест отново пада върху потреблението, вместо върху доходите“, подчерта още Йоцов.

Целия коментар вижте от видео файла.