Бизнес активността в еврозоната забави растежа си през октомври

Спадът е разочароващ, но е твърде рано е да се каже, че възстановяването губи инерция, посочват от института Market.

24.10.2013 | 17:19
Бизнес активността в еврозоната забави растежа си през октомври

Бизнес активността в еврозоната нараства с по-бавен темп през октомври – сигнал, че икономическото възстановяване на валутния блок остава колебливо в началото последното тримесечие на годината, пише MarketWatch.

Изготвеният на базата на мнения на 5 000 компании в сфера на услугите и производството индекс на мениджърите по покупките падна до 51,5 пункта спрямо 52,2 пункта през септември. Резултатът все пак остана твърдо над границата от 50 пункта, разделяща експанзията от контракцията.

Данните на Markit Economics останаха под очакванията на анкетираните от The Wall Street Journal анализатори, които прогнозираха ниво от 52,4 пункта през октомври.

Въпреки забавянето на растежа в еврозоната съществуват признаци, че растежът е все по-балансиран. От една страна производствената активност нарасна минимално в Германия и се сви допълнително във Франция. От друга страна обаче в други части на еврозоната бе отчетен трети пореден месец на повишена активност – първият такъв период от второто тримесечие на 2011 г. насам.

Изследването показва, че активността е малко вероятно да се съвземе силно през следващите месеци. Въпреки че новите поръчки продължават да нарастват, покачването е съвсем леко. Знак за това може да се търси и в 22-рия пореден месец на спад на новооткритите работни позиции в рамките на валутния блок.

"Спадът на активността през октомври е видимо разочароващ, но не би било разумно да се вглеждаме прекалено много в едномесечните данни", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. "Твърде рано е да се каже, че възстановяването губи инерция", допълни още той.

Данните, оповестени от официалната статистистическа агенция на Европейския съюз – Евростат, показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП на еврозоната е нараснал през трите месеца до юни след спада през последните шест тримесечия. Евростат ще публикува данните за БВП за третото тримесечие на 14 ноември.