Испанският БВП е нараснал с 0,1% през третото тримесечие

От Английската централна банка пък очакват растежът на икономиката на страната да се ускори над досегашните прогнози през втората половина на годината.

23.10.2013 | 16:32
Испанският БВП е нараснал с 0,1% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Испания се е разширил с 0,1% през периода юли-септември на тримесечна база, сочи оценка на централната банка, публикувана в излезлия днес ежемесечен бюлетин на финансовата институция и цитиран от Bloomberg.

През второто тримесечие испанската икономика се сви с 0,1% на тримесечна база и с 1,6% на годишна, припомнят от американската агенция.

Данните са предварителни и оправдаха напълно оценката на 37 икономисти, анкетирани от  Bloomberg.

След публикуването на предвижданията на централната банка еталонните 10-годишни испански държавни облигации поскъпнаха, довеждайки доходността по тях до 3-седмично дъно от 4,14%, което представлява спад от 0,06 процентни пункта.

Междувременно стана ясно, че Английската централна банка е повишила прогнозата си за растежа на националната икономика през втората половина на годината, позовавайки се на „силното“ възстановяване, което продължава да набира скорост, и на признаци, че нивото на безработицата вероятно ще се понижава по-бързо от очакваното, съобщи MarketWatch.

В протокола от последното заседание на Комисията за монетарна политика към банката, проведено през октомври, се посочва, че растежът през втората половина на годината ще остане около 0,7% през всяко тримесечие или малко по-висок.

Това е по-бързо от очакваното темпо от 0,5%, заложено в доклада на финансовата институция за инфлацията, който бе публикуван през август. През септември централната банка повиши очакванията си за растежа за третото тримесечие на годината до 0,7%, след като за второто тримесечие бе отчетено аналогично темпо на увеличение на БВП.

„Възстановяването на растежа от края на 2012 г. насам изглежда отчасти отразява намаляването на несигурността – например с понижението на доловимите остатъчни рискове в еврозоната – на фона на значителни монетарни стимули“, се подчертава в протокола от заседанието.

В документа се отбелязва също, че според проучвания нивото на безработицата във Великобритания до края на годината вероятно ще се понижава по-бързо, отколкото се предполагаше през август. Първите данни за брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие ще бъдат публикувани в петък.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!