Затягането на паричната политика на Фед се отлага

Икономисти очакват Aмериканската централна банка да започне да редуцира програмата си за изкупуване на облигации през март 2014 г.

23.10.2013 | 11:04
Затягането на паричната политика на Фед се отлага

Федералният резерв на САЩ вероятно ще отложи затягането на паричната политика за март заради слабите данни за заетостта в страната, прогнозират от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

“Въпреки че не е изключено това да започне и през декември, заради последния доклад за пазара на труда е по-вероятно Фед да отложи редукцията на програмата си за изкупуване на облигации за 2014 г.“, посочват икономистите на банката.

„И докато несигурността е значителна, ние смятаме, че март е най-вероятният момент“, пише още в кратък доклад на банката.

През миналия месец в САЩ са били създадени 148 хил. нови работни места, докато очакванията бяха за нови 180 хил. работни места. Заетостта в частния сектор демонстрира значително забавяне – през миналия месец са били създадени 129 хил. нови работни места.

Същевременно обаче безработицата леко е намаляла – от 7,3 до 7,2%, което подсказва, че още американци са се отказали да търсят работа.

Пазарът на труда в САЩ играе ключова роля за решенията на Федералния резерв по отношение на паричната политика. Още през декември 2012 г. ръководството на централната банка обеща да поддържа лихвите близо до нулата, докато нивото на безработицата не падне до поне 6,5%.

Същевременно обаче слабият ръст на новите работни места, бавното възстановяване след кризата, прекъсването на работата на правителствените агенции и борбата за вдигането на тавана на дълга имат изключително негативен отпечатък върху икономиката. Блокирането на администрацията заради бюджетните спорове вероятно ще отнеме 0,2 процентни пункта от растежа за четвъртото тримесечие, прогнозират икономистите.

Спекулациите за свиване на програмата за изкупуване на облигации накара Китай намали вложенията си в щатски ДЦК. Вижте още във видеото на Bloomberg!