Поскъпващите имоти във водещите китайски градове пораждат опасения от балон

На инвестициите в имоти и свързаните сектори се пада над 1/3 от икономиката на Китай.

22.10.2013 | 10:53
Поскъпващите имоти във водещите китайски градове пораждат опасения от балон

Цените на жилищата в четирите най-големи градове в Китай през септември са се повишили най-много от януари 2011 г. насам, засилвайки опасенията, че на пазара се заражда балон, съобщи Bloomberg, като цитира данни на Националното статистическо бюро.

През миналия месец новите жилища в Шънджън и Гуанджоу са поскъпнали с 20% на годишна база, в Шанхай увеличението е със 17%, а в Пекин - със 16%. Общо повишение е регистрирано в 69 от 70-те града, които следи официалната статистика.

За пети пореден месец единственият град с понижение е Уънджоу, където цените са паднали с 1,7% на годишна база.

Миналия месец съществуващите жилища в Пекин са поскъпнали с 18% спрямо същия период на миналата  година, следвани от 14% в Шънджън и 12% в Шанхай.

В Шанхай акциите на компаниите за имоти паднаха на фона на спекулациите, че премиерът Ли Къцян ще бъде принуден да наложи по-строги мерки за ограничаване на цените и рисковете за икономиката. До момента тази година Ли се въздържа от затягане на ограниченията на фона на опитите на правителството му да изпълни целта си за годишен икономически растеж от 7,5%.

"Цените на жилищата, особено в големите градове, са малко извън контрол", коментира Лиу Ли-ган, икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Хонконг. "Китай е изправен пред все по-сериозен риск от балон в имотния сектор".

Въпреки засилващия се натиск за затягане на пазара "едва ли ще станем свидетели на драстични ограничителни мерки", според Сю Гао, главен икономист в Everbright Securities Co. в Пекин. "Имотите са толкова важен сектор за Китай. Ако цените на жилищата паднат, икономиката със сигурност ще се забави. Правителството се опитва да намери баланс", допълва той.

На инвестициите в имоти и свързаните сектори се пада 1/3 от икономиката на Китай.

Още по темата вижте в коментара на Bloomberg!