Великобритания първа реши да строи ядрена централа след Фукушима

Очаква се днес Лондон да подпише споразумение с консорциум, воден от френската EDF.

21.10.2013 | 17:45
Великобритания първа реши да строи ядрена централа след Фукушима

Великобритания ще сключи сделка с френската компания EDF за началото на строителството на ядрена централа, съобщават световните агенции. Това ще е и първото в света съоръжение, което ще се изгражда след катастрофалното земетресение във Фукушима, Япония, през март 2011 г., предава Ройтерс.

Френската група ще води консорциум заедно с китайската компания China General Nuclear Power Group (CGN), за да построи два реактора с вода под налягане, конструирани от френската компания Areva. Разходите по изграждането на съоръженията се изчисляват на около 14 млрд. паунда (около 16 млрд. евро).

Китайската CGN вероятно ще работи в съдружие с China National Nuclear Corporation (CNNC). Очаква се CGN да получи 30-40% дял в консорциума, а Areva ще вземе 10%, според публикации във френския в. Les Echos и британския Sunday Telegraph.

Засега нито от EDF, нито от кабинета на премиера на Великобритания Дейвид Камерън коментират информацията.

Всеки от реакторите се планира да бъде с капацитет 1,6 гигавата. Съоръженията биха съставлявали около 5 на сто от британските мощности за производство на енергия, отбелязва още информационната агенция.

През следващите 10 години Великобритания трябва да замени около 20 на сто от остарелите ядрени мощности, които замърсяват околната среда, допълва още агенцията.

Проектът на Острова носи огромна надежда за ядрената индустрия, след като заради ядрената криза във Фукушима от 2011 г. насам реализацията на няколко проекта за ядрени електроцентрали беше отложена. Германия дори реши да се откаже до 2022 г. от ядрената енергия, Франция обеща да намали дела на ядрената електроенергия в енергийния микс от 75%, колкото е сега, до 50%.