Ел-Ериан: Основните въпроси не бяха засегнати при бюджетната сделка

Споразумението бе постигнато не защото е голям компромис, а защото и двете страни бяха изчерпани, смята ръководителят на Pimco.

18.10.2013 | 13:05
Ел-Ериан: Основните въпроси не бяха засегнати при бюджетната сделка

Невъзможността нa законодателите да постигнат компромис е нанесла големи щети на пазарите и пречи на икономическия растеж. Това заяви в интервю за CNBC Мохамед Ел-Ериан, главeн съизпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pimco.

"Ние се намираме в една повтаряща се игра, при която една политическа дисфункция ще бъде проблем за пазарите", отбеляза Ел-Ериан. Според него както американската, така и глобалната икономики не растат достатъчно бързо, за да се преодолеят насрещните ветрове, които идват от Вашингтон.

"Икономиката на САЩ е в състояние да се излекува и да расте по-бързо, ако само тези насрещни ветрове бъдат премахнати", посочи ръководителят на Pimco.

По думите на Ел-Ериан САЩ ще постигнат "твърд" икономически растеж от 2,5% през настоящата година.

Според него проблемът с политическата сделка във Вашингтон е, че основните въпроси не са били засегнати. "Същите съображения ще изплуват след няколко месеца. Споразумението бе постигнато не защото е голям компромис, а защото и двете страни бяха изчерпани", добави той.

"Това ще доведе до отлагане на свиването на стимулите на Федералния резерв, поне докато Джанет Йелън не стане председател", посочи Ел-Ериан, определяйки политиката на централната банка като "по-гъвкава за по-дълго време".
"Възможността за изтъняване е все по-малко вероятна сега предвид това, което се случи", посочи още главният съизпълнителен директор на Pimco.

Вижте още коментари по темата от видео файла.