Икономическият ръст в Китай се е ускорил до 7,8% през третото тримесечие

Отслабеното индустриално производство през септември подсказва, че възстановяването е несигурно, коментира икономист.

18.10.2013 | 11:58
Икономическият ръст в Китай се е ускорил до 7,8% през третото тримесечие

Икономическият ръст на Китай през третото тримесечие се е ускорил до 7,8% спрямо същия период на миналата година, след като през второто тримесечие беше отчетено нарастване на икономиката от 7,5%, съобщава CNBC.

“Ускоряването на растежа отразява подобряването на износа и солидното вътрешно търсене, въпреки че отслабеното индустриално производство през септември подсказва, че възстановяването е несигурно”, коментира Луис Куйс, главен икономист за Китай в RBS.

Данните за индустриалното производство през септември, които бяха обявени заедно с данните за ръста на брутния вътрешен продукт, са малко по-добри от очакваното – отчетено е увеличение от 10,2% на годишна база. Спрямо август обаче растежът леко се е забавил – тогава беше отчетено повишение от 10,4%.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 20,2% през първите девет месеца на годината, което е малко по-ниско спрямо очакваните 20,3%. Продажбите на дребно също са малко по-слаби от очакваното – отчетено е повишение от 13,3% на годишна база, докато анализатори очакваха скок с 13,5%.

“Растежът през третото тримесечие е пиков”, коментира пред Bloomberg Яо Уей, икономист за Китай в Societe Generale SA в Хонконг. “Спадът на финансирането от сенчестия банков сектор ще спъне инвестиционната активност, а заради скромния ръст на официалното банково кредитиране тази “дупка” не може да бъде запълнена”, допълва Яо.