Орешарски: За 20 години се сринаха два икономически модела

Социалното напрежение в България и нестихващите протести бяха отбелязани на форум на високо равнище за икономическото бъдеще на Балканите

17.10.2013 | 19:29
Орешарски: За 20 години се сринаха два икономически модела

Само в рамките на 20 години бяхме свидетели на сриването на два икономически модела – съветския и на дерегулирания пазар, типичен за Wall Street преди 2008 година. Това заяви в приветственото си слово към участниците в Балканската среща, организирана от сп. Economist, премиерът Пламен Орешарски.

Точно толкова време дели падането на Берлинската стена и фалита на Lehman Brothers, коментира още премиерът. 

Според него възстановяването на дерегулираната система не бива да се прави, защото в противен случай следващата криза може да бъде прогнозирана с голяма точност. „Трябва да има работещ свободен пазар и инициатива, но за тази цел държавата трябва да възстанови регулациите си над финансовия сектор“, посочи Орешарски и допълни, че има значителен успех, ако се има предвид политиката на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната по отношение на регулацията на пазара.

По време на своето приветствие Орешарски обърна внимание на добрите макроикономически показатели на България. Той подчерта, че страната ни е лидер в региона по най-ниска публична задлъжнялостт - 17% от брутния вътрешен продукт (БВП), бюджетен дефицит под 2%, както банкова капитализация над средното за ЕС и без основни промени в данъчното законодателство. На базата на тези позиции трите водещи агенции за кредитен рейтинг ни дават добра оценка, посочи още той.

"В същото време обаче България не остана изолирана от кризата. Преди пет години страната навлезе в кризата в добро финансово състояние, благодарение на разумната политика", обясни още Орешарски. "Постепенно обаче се свиха чуждите инвестиции, след рекордните суми, привлечени през 2009 година, а кризата засегна и външните пазари на страната", коментира още той.

"Стремежът е тези обеми да се възстановят, както и да се направят реформите, особено важни са тези в здравеопазването и образованието. Образованието е секторът с най-голям потенциал да зарежда икономиката с конкурентоспособност", допълни още Орешарски. Той обясни, че правителството готви мерки за подобряване на конкуренцията и в момента например се прави анализ на регурлаорните режими. 

Помолен да коментира специално китайската инвазия в Европа, българският премиер каза, че ще насърчаваме частните инвестиции от китайски компании в частния български сектор. За публичния сектор обаче инвестициите ще бъдат по-внимателно анализирани.

Румънският вицепремиер Ливиу Драгнеа също посочи, че китайските инвеститори са добре дошли за широк кръг от области – инфраструктурни проекти, енергетика, рудодобив и селско стопанство.

По време на форума не беше подмината темата и за политическата нестабилност и социалното напрежение в региона. Отбелязани бяха нестихващите протести в България. Отчетена беше европейската перспектива на държавите, които още не са част от ЕС.

Драгнеа посъветва своите колеги от Западните Балкани да извършат добра подготовка по отношение на европейските фондове. Пламен Орешарски отчете колко важно е реформите да не се обясняват като „поискани от Брюксел“, а като важни за развитието на страната.