Как споразумението за тавана на дълга в САЩ ще се отрази на потребителското доверие?

Някои икономисти смятат, че американските потребители ще дишат по-леко по време на празничния сезон в края на годината.

17.10.2013 | 18:25
Как споразумението за тавана на дълга в САЩ ще се отрази на потребителското доверие?

Европейските акции не яхнаха вълната на повишение след новината за тавана на дълга в САЩ, коментира специално за Bulgaria ON AIR анализаторът на Bloomberg Нейра Чехич.

„Някои икономисти смятат, че американските потребители ще дишат по-леко по време на празничния сезон в края на годината.  Същите смятат, че доверието ще се възстанови от деветмесечното дъно, до което слезе показателят миналата седмица. Някои описват бъдещите реакции като облекчение, подобно на резкия оптимизъм на пазарите. 

Защото и макар да имаме временно споразумение за тавана на дълга, наред с подобряващия се трудов пазар, както и вероятното покачване на акциите, това ще помогне за потребителите да пренебрегнат кавгите  на управниците във Вашингтон. Това поне е виждането на един икономист. Според него американците все повече ще виждат в политиците като лъжливото овчарче. И все пак това не е първият път, когато бедствието се избягва само 11 часа по-рано. В този случай обаче реакциите на потребителите досега са по-слаби спрямо тези от същия сценарии през 2011. Но каквато и да е реакцията от потребителите, тя е от значение, защото потребителските разходи са 70% от американската икономика“, коментира Чехич.

Вижте и видео файла.