eBay с добри тримесечни резултати, но с плахи прогнози за края на годината

За третото тримесечие нетната печалба расте със 17%, а приходите от продажби с 14%.

17.10.2013 | 16:32
eBay с добри тримесечни резултати, но с плахи прогнози за края на годината

Пионерът в електронната търговия еВау обяви солидни печалби за третото тримесечие на 2013 г. Плахите очаквания за резултатите в края на годината предизвикаха смут сред инвеститорите, след като базираната в Калифорния компания обяви, че темпът на растеж на пазаруването онлайн в САЩ се е забавил драматично.

За третото тримесечие нетната печалба расте със 17% до 837 млн. долара. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на една акция на eBay за този период е 64 цента – с цент повече от очакванията на анализаторите.

Приходите от продажби се покачиха с 14% до 3,9 млрд. долара, покривайки напълно прогнозите на експертите.

За последното тримесечие на годината, когато гигантът в онлайн пазаруването традиционно постига по-големи резултати заради празниците, eBay прогнозира печалба от от 79-81 цента на една акция, докато очаква приходите от продажби да са между 4,5 и 4,6 млрд. долара. Анализаторите вече изчисляват, че при приходи от 4,64 млрд. долара печалбата на една акция ще бъде 83 цента.

„Постигнахме силни тримесечни резултати. На мобилните апарати дължим увеличаващия се брой на клиентите ни. Устройствата продължават да преобразяват начина, по който потребителите пазаруват и правят разплащания на всякъде по света“, коментира отчета изпълнителният директор на еВау Джон Донахю.

Той отбеляза, че през последните 12 месеца еВау е постигнал обем на търговията от 200 млрд. долара. Това е увеличение с 20% на фона на „съмнителната макро среда“, както казва Донахю.

PayPal, последната придобивка на еВау в областта на разплащанията, също зарадва със силни резултати. Приходите от продажби се увеличават с 19% до 1,6 млрд. долара, благодарение на активните потребители. PayPal приключи тримесечието със 137 млн. активни потребители, което представлява ръст от 17%.

Приходите на другите две подразделения на еВау – Marketplaces и Enterprise – също се покачват, съответно с 12% до 2 млрд. долара и с 5 на сто до 238 млн. долара.