Rio Tinto с нов рекорден добив на желязна руда през третото тримесечие

Вторият най-голям производител на желязо в света обмисля да известира 5 млрд. долара за разширяване на производството си.

16.10.2013 | 14:27
Rio Tinto с нов рекорден добив на желязна руда през третото тримесечие

Rio Tinto PLC обяви, че обемите на добивната от австралийската компания желязна руда са нараснали до нов тримесечен рекорд в периода юли-септември, съобщава MarketWatch. Новината идва на фона на размишленията дали дружеството да инвестира около 5 млрд. щатски долара в разширяването на производството си с оглед на очакванията за още по-силно търсене от Китай.

Вторият най-голям производител на желязна руда в света след бразилската Vale SA обмисля да разшири производствената си дейност в богатия на суровината австралийски регион Пилбара. Компанията очаква засилено търсене от Китай в предстоящите месеци на фона на прогнозите за засилване на индустрията в азиатската страна.

Очакванията обаче изглеждат леко под въпрос на фона на продължаващото вече 18 месеца забавяне на растежа на китайската икономика. Все пак последните правителствени данни за търсенето се оказаха изненадващо силни, като вносът на желязна руда в Поднебесното царство през септември достигна рекордните 74,6 млн. тона, или с 15% повече спрямо година по-рано.

Признаците, че търсенето в Китай ще остане силно подкрепиха цените на желязната руда в момент, когато пазарните стойности на други промишлени стоки, като въглищата и никела, останаха в застой. Цената на желязото нарасна с 21% до 133,60 долара за тон след достигнатото дъно в края на май. Въпреки това суровината продължава да поевтинява с 7,8% от началото на годината.

Rio Tinto обяви, че е произвела 68,3 млн. тона желязна руда в Австралия и Канада през трите месеца до края на септември. Това стимулира дружеството да очаква вече 25% растеж на добивите за цялата 2013 г. спрямо предходното дванадесетомесечие. Желязна руда е отговорна за около 80% от общите приходи на компанията, като останалите 20 на сто се допълват от разработването на други суровини, като мед и алуминий.

Австралийската компания отчете 71% спад в печалбата за полугодието през август, което я принуди да се раздели с част от активите си и да уволни работници. Дружеството планира да намали годишните си разходи с около 5 млрд. долара до края на следващата година.