МВФ призова за ограничаване последствията от дестабилизация на развиващите се пазари

С укрепването на растежа обаче преминаването към по-нормален политически курс трябва да бъде много внимателно избрано като време, като прилагане и като оповестяване.

13.10.2013 | 10:25
МВФ призова за ограничаване последствията от дестабилизация на развиващите се пазари

Централните банки на напредналите икономики трябва да положат усилия да ограничат страничните последствия от дестабилизиране на развиващите се пазари, когато дойде време за затягане на монетарните политики. Към това призова Валутния и финансов комитет на Международния валутен фонд, която проведе среща във Вашингтон.

МВФ призна, че отпуснатите финансови политики, първо възприети от Федералнния резерв и останалите големи централни банки по време на кризата през 2007-2009 г., са подкрепили световния икономически растеж и продължават да бъдат подходящи.

С укрепването на растежа обаче преминаването към по-нормален политически курс трябва да бъде много внимателно избрано като време, като прилагане и като оповестяване, се казва в изявление на Комитета.

Вълна от продажби обхвана светкавично световните финансови пазари след като Фед обяви, че може да започне да ограничава програмата си за стимули в края на годината.

Ударът беше почувстван най-силно от развиващите се държави, в чиито икономики се вливаха евтини долари.

Затова и политиците от Джакарта до Сау Паулу се чувстват уязвими от очакваната промяна на политиките, особено що се отнася до онези, зависими от чуждестранните валутни потоци за финансиране на бюджетните дефицити.

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че повечето развиващите се пазарни икономики вече са съставили планове за борба с възможната поява на нестабилност.

„Има силна положителна нагласа сред развиващите се икономики, че те разбират какъв е залога и какво може да се появи в бъдеще. Всички те или са подготвени или ще се подготвят за това, за да бъдат силни и икономиките им да успеят да устоят на волатилността и турбуленциите. Това е залегнало както в техните фискални политики, така и в обсъжданите структурни реформи“, каза Лагард.

Вижте подробности във видеоматериала.