Гръцката „Юробанк“ ще погълне „Пощенска банка“

Фондът за финансова стабилност избра „Юробанк“, най-слабата от четирите банки и единствената, която се налага да бъде рекапитализирана.

14.07.2013 | 12:46
Гръцката „Юробанк“ ще погълне „Пощенска банка“

Гръцката „Юробанк“ (Eurobank)) ще погълне „Пощенска банка“ (Hellenic Postbank), съобщи електронното издание на вестник „Катимерини“. Решението беше взето от фонда за финансова стабилност на южната ни съседка, който контролира и двете банки.

Фондът избра „Юробанк“, най-слабата от четирите банки и единствената, която се налага да бъде рекапитализирана.
"Четвъртият стълб на сектора трябва да бъде подсилен преди приватизацията му", обясниха от фонда.

В същото време се очаква германския финансов министър Волфганг Шойбле да посети Атина следващия четвъртък, за да подпише споразумение, според което държавната германска банка за развитие KfW ще създаде инвестиционен фонд в Гърция. Той ще се нарича Институция за растеж и ще има първоначален капитал от 500 милиона евро.

350 милиона евро ще дойдат от структурни фондове на ЕС и от гръцки публични инвестициионни програми. Останалите ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка.

Предстоящото споразумение е знак за значителен обрат в отношението на Шойбле към гръцкото правителство.

През септември 2011 година германският финансов миситър лансира пред тогавашния си колега Евангелос Венизелос сценарий за излизането на Гърция от еврозоната. Германските власти бяха силно критични към южната ни съседка и я обвиняваха, че им струва милиарди евро, защото не изпълнява ангажиментите си.