Унгария извън списъка на „бюджетни грешници“, предложи ЕК (видео)

Някои анализатори са скептични, че отношенията между Будапеща и Брюксел ще се подобрят.

30.05.2013 | 17:00
Унгария извън списъка на „бюджетни грешници“, предложи ЕК (видео)

Европейската комисия предложи изваждането на Унгария от списъка с "бюджетните грешници". Страната е в листа от присъединяването си към съюза през 2004, съобщи Reuters.

Според експертите от комисията в резултат на фискалните мерки, обявени от Будапеща през последните седмици, бюджетният дефицит на страната тази година ще е 2.7% от БВП, а догодина ще е 2.9%. Цифрите са в рамките на 3-процентния праг, изискван от Брюксел.

След новите данни страната ще бъде извадена от процедурата за извънреден дефицит и няма да й бъдат налагани санкции, сред които и намаляване на европейските фондове.

Виктор Орбан, който спечели голямо мнозинство на изборите през 2010, често търпеше критики от ЕС за управленските си стратегии. Според Брюксел и САЩ чрез някои от законите си, той дори е отслабил демокрацията в страната. Орбан, отхвърля обвиненията и твърди, че е удържал дефицита и е спасил страната от финансов колапс, повеждайки я по устойчив път на развитие.

Мерките, предизвикали най-много противоречия, бяха налагането на извънредни данъци върху банките и върху търговията, телекомуникациите и енергетиката – сектори, доминирани от чуждестранни компании.
От правителството на Орбан коментираха, че предложението на ЕК доказва, че икономическата политика на страната е правилна.

Според някои анализатори обаче, изваждането на Унгария от списъка с "бюджетните грешници" няма да доведе до подобряване на отношения с Брюксел.