Нови предприятия в бизнес зоната в Божурище

Над 350 работни места ще бъдат открити с проекта на Behr-Hella Thermocontrol GmbH.

30.04.2013 | 11:37
Нови предприятия в бизнес зоната в Божурище

Фирми-износители, свързани с производството на електроника, ще работят в бизнес зоната в Божурище, каза Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той връчи сертификат за инвестиция клас А на Behr-Hella Thermocontrol GmbH (BHTC), която е първият инвеститор в индустриалния парк.

Компанията е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Тя ще изгради ново предприятие и развоен център за производство на уредите за автомобили и камиони. Очаква се заводът да заработи от пролетта на 2014. Строителството му ще започне още през това тримесечие, а стойността му е над 42.5 милиона лева. С този проект ще бъдат открити повече от 350 работни места.

Проектът е най-големият на „Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години. Основни клиенти на фирмата са производители на автомобили като Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche. BHTC имат производствени бази в Липщадт, Германия, САЩ, Китай и Индия.

От началото на годината сертификати, гарантиращи приоритетно обслужване от администрацията, са получили три проекта. Те са на стойност около 44.5 милиона лева и ще донесат нови 650 работни места. И трите проекта са изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност.

По актуални данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България за 2012 възлизат на 1.8 милиарда евро.