Франция обмисля въвеждането на 65% данък богатство

Новата ставка е част от бюджетните мерки на Оланд, които предстои да бъдат гласувани от парламента в Париж.

04.03.2013 | 12:57
Франция обмисля въвеждането на 65% данък богатство

Френското правителство обмисля да замени скандалния данък богатство с 65 или 66-процентова ставка, с която да се обложат доходите над 1 млн. евро на домакинствата, съобщи Financial Times.

Новата по-ниска ставка вече е внесена в парламента в Париж и е включена в бюджетните мерки, насочени към преодоляването на нарастващия дефицит, отбелязва изданието.

Засега от френското финансово министерство отказват коментар дали действително ще има ново предложение за данък богатство.

Първоначалният му вариант – налог от 75%, който засягаше домакинствата с годишни доходи над 2 млн. евро, щеше да засегне около 1 500 души. Последното предложение обаче ще се отрази на около 10 000 французи, отбелязва вестникът.

Данъчното облагане за богатите французи, което залегна в основите на кампанията на президента Франсоа Оланд предизвика масово недоволство сред състоятелните французи и стана причина доста от тях да поискат да имигрират в чужбина, като се откажат от френското си гражданство. Най-богатият френски бизнесмен Бернар Арно реши да се пресели в Белгия, а разбунтувалият се актьор Жерар Депардийо дори получи руски паспорт.

Въпреки това, дори в новогодишното си обръщение към нацията, държавният глава бе категоричен, че "ще продължи да иска повече от тези, които имат най-много“.

Резултатите от проучвания на общественото мнение сочат, че намалява обществената подкрепа за данъка богатство. Ако през септември миналата година той е бил одобрен от 60 на сто от анкетираните, към миналия месец делът им е намалял до 53%, а 47% заявяват, че искат правителството да се откаже от идеята.