България ще иска договорът за руския газ да е с опция за удължаване

Допълнителният срок е в случай, че не се сбъднат прогнозите за местния добив, уточни Борисов.

14.11.2012 | 15:21
България ще иска договорът за руския газ да е с опция за удължаване

 България ще настоява до последно новият руски газов договор да е за шест години с опция за удължаване с още четири в случай, че не се сбъднат прогнозите на правителството за увеличаване на местния добив, съобщи днес на пресконференция премиерът Бойко Борисов. Утре Българският енергиен холдинг и „Газпром“ ще подпишат договора за газа и споразумението за "Южен поток", ден по-рано в София пристига шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Руският монополист ще се съгласи на условията на България, тъй като страната консумира малко газ – 2.8 млрд. кубически метра през 2011. В същото време значението на "Южен поток" за Русия е много по-голямо, а България е последната от транзитните страни, която се очаква да подпише инвестиционното си решение, коментира днес пред авторитетното издание "Коммерсант" енергийният експерт на компанията "ИФД-Капитал" Виталий Крюков.

Подобно твърдение изказа и българският специалист проф. Атанас Тасев в предаването Денят ON AIR. "България няма сериозни аргументи при преговорите с "Газпром" за намаление на цената на газа. Руската корпорация пък е в позиция на отстъпление, тъй като енергийната карта в Европа не се променя в полза на газовия гигант и неговите приходи са далеч по-малки от очакваните".

Тасев смята, че със старта на строежа на "Южен поток", България вече няма да плаща 20 млн. евро за транзитна такса през Румъния.

Руснаците намалиха през пролетта цената на газа от 520 на 472 долара за хиляда кубика, България пък пое ангажимент да ускори строителството на газопровода. Правителството обаче даде ясни сигнали, че ще се бори за още по-ниска цена на доставките от Нова година.

Tепърва ще се провеждат обществени консултации за тръбата край Варна, заявиха от компанията в края на миналата седмица пред български журналисти в Москва. На пресконференцията стана още ясно, че официално строежът ще започне на 7 декември. Все още обаче няма яснота кога ще започне полагането на тръбите по дъното на Черно море, които ще свързват краснодарския курорт "Анапа" и руската компресорна станция край Варна. Освен в България станции ще има още 2 в Сърбия, 1 – в Унгария, и други 2 – в Словения.