Инвестициите в имоти в Европа намаляват с 20%

През юли инвеститорите са били най-активни във Великобритания.

07.08.2012 | 10:33
Инвестициите в имоти в Европа намаляват с 20%

Инвестициите в недвижими имоти в Европа са забавили ръста си през юли, като обемът им е бил с 20% под този, регистриран през юли 2011, показват резултати от проучване на онлайн изданието propertyeu.info.

През седмия месец на годината на Стария континент са реализирани големи сделки с имоти на стойност 5.5 млрд. евро, докато по същото време на миналата година обемът на инвестициите е бил в размер на 7 млрд. евро.

Две трети от общия обем на капиталовложенията в недвижимости остава в трите основни пазара на Европа - Великобритания, Германия и Франция.

През юли инвеститорите са били най-активни във Великобритания, като пазарът там привлякъл инвестиции в размер на близо 2 млрд. евро. Второто място е за Германия (над 1 млрд. евро), а третото – за Франция (850 млн. евро), пише в проучването.

Полша, където е най-големият пазар на имоти в Централна и Източна Европа, е привлякла около 400-450 млн. евро през юли. Анализаторите обаче припомнят, че тогава беше сключена сделката за търговския център Manufaktura в Лодз, като компанията Union Investment плати над 350 млн. евро.

Според проучването Турция е в списъка на „интересните“ пазари, а най-забележителната сделка през юли е била за търговските центрове Gordion и Erzurum, които бяха придобити от Blackstone за около 200 млн. евро.

Сградите със смесена употреба са най-предпочитани при покупка на имоти, посочват още експертите. В такива недвижимости само през юли са инвестирани около една трета от общия обем на инвестициите в имоти в Европа. На втора позиция са офисите, а на трета – търговските имоти.

Спад има при инвестициите в търговски имоти през месеца, което се обяснява с недостига на първокласни активи в този пазарен сегмент, които да привлекат вниманието на инвеститорите.

Изключение от тази тенденция е единствено руският пазар на имоти, където през цялото първо полугодие се наблюдава рязък ръст на инвестициите в търговски имоти, твърдят анализаторите от propertyeu.info.