Населението на планетата ще се увеличи с 2 млрд. души в следващите 30 години

През 2050 г. ще достигне 9,7 млрд., сочи доклад на ООН

18.06.2019 | 15:01 Редактор: Василена Василева
Населението на планетата ще се увеличи с 2 млрд. души в следващите 30 години

Населението на планетата ще се увеличи с 2 млрд. души през следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда през 2050 година. Това прогнозира доклад на ООН, посветен на глобалните демографски промени, предават световните агенции.

До 2100 година населението на Земята може да достигне пик от 11 милиарда души, посочва ООН. Според прогнозите на 50% от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

През 2027 година, очакват експертите на ООН, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението. Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.

"Населението се увеличава с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до допълнителни затруднения в борбата с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и усилията за укрепване на образователните и здравни системи", отбелязва Лю Чжънмин, заместник генерален директор на ООН по икономическите и социални въпроси.

В доклада се посочва, че населението на планетата застарява, като това важи най-вече за страните в Европа и Северна Америка. През 2018 г. броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път превиши броя на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

По данни на авторите на доклада в момента на една жена в света се падат средно 2,5 новородени, а до 2050 г. показателят ще спадне до 2,2 новородени. Застаряването на населението води до намаляване на дела на хората в трудоспособна възраст, което е причина за сериозни проблеми, свързани със социалното осигуряване на възрастните хора и изплащането на пенсии, според доклада.

Увеличава се и броят страни, където се наблюдава намаляване на населението, свързано най-вече с понижаването на раждаемостта. До 2050 година в 55 държави броят на населението ще намалее с минимум 1%.

Снимка: Reuters, aрхив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.