Кои са най-желаните работодатели от българските студенти?

Graduate Survey 2019 е попълнена от точно 8241 учещи в 51 университета в България

23.05.2019 | 15:03 Редактор: Ралица Братанова
Кои са най-желаните работодатели от българските студенти?

За първи път "Банка ДСК" е най-желаният от студентите в България работодател. Банката се придвижи от 4-то място през 2017 г. и 3-то през 2018 г. до върха на класацията, измествайки миналогодишния лидер Hewlett Packard Enterprise.

Coca-Cola HBC Bulgaria АД е втора в Топ 50 за 2-ра поредна година, а националният превозвач "България Ер" АД заема 3-тото място (2017 г. - №9, 2018 г. - №10). Това показва единственото по рода си проучване у нас Graduate Survey, проведено от ToTheTop Agency за трета поредна година, чиито медийни партньори са Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

В Топ 10 са още "Софарма" АД (4), "Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън" (БСО) (5), "Луфтханза Техник София" ООД (6), "Телъс Интернешънъл" (Тelus International Еurope) (7), "Ай Би Ем България" ЕООД (8), "Ви Ем Уеър България" (Vmware) (9) и "ИКЕА България" (10). 

И докато „гладът” за качествени кадри в България нараства, а безработицата спада плавно до 10-годишно дъно и до нива, достигнати за последно през декември 2008 г., студентите са все по-желаният нов заряд в бизнеса. Във времена, в които темата за задържане на талантите в страната и завръщането им от чужбина е особено наболяла, проучването помага на компаниите да разберат какви са предпочитанията и очакванията на днешните студенти. Това са онези фактори, които биха ги привлекли като служители в компанията, с какво свързват фирмите и защо биха работили за конкретната (или конкурентна) организация.

Мястото, на което най-талантливите студенти от България и българи в чужбина искат да започнат своята кариера, все още се определя не толкова от заплатата, а от фактори като „силно лидерство на мениджърите“, "ясно структурирана стажантска програма", "силна визия за бъдещето", "лидер в сектора си" и "добри перспективи за бъдещо развитие".

Graduate Survey 2019 е попълнена от точно 8241 учещи в 51 университета в България, а за първа година и от следващите в университети зад граница. Информацията, която студентите са попълнили в анкетата, е достъпна като индивидуален анализ за всяка компания, която прояви интерес. 

Снимка: Pixabay

Повече четете на Investor.bg

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК